Są dwa dni, w których obchodzi się Światowy Dzień Jabłka. 28 września obowiązuje w Polsce, drugi obchodzony jest 21 października np. w Ameryce. Celem Święta jest rozpowszechnianie cudownych zalet tego owocu. Jest ich mnóstwo, jak choćby wartości odżywcze. Jabłko to źródło witaminy C, B1, B2, B3, B5, B-karotenu, likopenu i wielu korzystnych składników (potasu, żelaza, cynku, błonnika roślinnego). Dzięki jego spożywaniu walczymy ze złym cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę czy odżywiamy mózg.
28 września uczniowie kl. 2a przyszli ubrani do szkoły w kolory jabłek: zielony, czerwony, żółty. Na początek dowiedzieli się o wartościach odżywczych jabłek. Następnie dzieci brały udział w różnych zabawach i konkursach w roli głównej z jabłkiem. Byli również z wizytą u Pani Dyrektor, aby poczęstować ją pysznym, zdrowym, jabłkiem.
Na zakończenie wykonali pracę plastyczną.
Ten dzień był bardzo ciekawy, uczniowie wspólnie się bawili, wszyscy zajadali się pysznym, zdrowym jabłkiem.
Świętowanie tego dnia miało na celu promowanie zdrowego odżywiania się.
Opracowały:
mgr Ilona Banasik
mgr Marta Lorens